איך להצמיח עסק משפחתי מצליח ?
הגישה שרותמת את בני המשפחה למקסום ביצועים, ומסייעת לצלוח את האתגרים הכרוכים בניהול העסק המשפחתי בעשור הראשון לפעילותו.
כאשר העסק המשפחתי מצליח ,הוא נהנה מיתרונות משמעותיים ביחס לעסקים שאינם משפחתיים.
אך כדי ליהנות מפירות ההצלחה, על העסק המשפחתי לנווט בעשור הראשון לפעילותו בין אתגרים ומצבים מסוכנים, הנובעים מהשילוב בין התא העסקי והמשפחתי.
לאילו סכנות העסק שלכם חשוף בשנים הראשונות?
מינוי בן משפחה חסר כישורים מתאימים למשל למנהל החשבונות, יכול להוביל לטעויות חשבונאיות גורליות שייפגעו בתזרים ויסכנו את העסק.
פוגעת בתפקוד וגורמת למשימות חשובות ליפול בין הכיסאות.
מקרים שבהם המטען הרגשי של בני המשפחה מקרין על התפקוד העסקי: כאשר אח רוצה "להחזיר" לאחותו בעקבות מריבה בחיים האישיים, הם יתקשו לשתף פעולה בעסק.
ייעצתי לעסק משפחתי, בו האח הצעיר שימש כמנכ"ל בזמן ששאר האחים התייחסו אליו כמו אל האח הקטן וזלזלו בהחלטותיו, באופן שהקשה על החברה לתפקד.
למשל הכנסת בן משפחה לעסק בלי לבחון את מידת ההתאמה או קביעת גובה המשכורת עפ"י הרצון של בן המשפחה ולא בהתאם לתפקיד, פוגעים בתפקוד העסק ובביצועיו
הנטייה של בני המשפחה לאמץ זווית ראייה דומה, עלולה ליצור עיוורון לסכנות ולהזדמנויות אפשריות
כאשר כל צד מונע ע"י האינטרסים הצרים שלו ומנוהל ע"י רגשות ופחדים, האחדות הפנימית נסדקת ונשקפת סכנה לשותפות.
לעיתים גם ההבנה שמערכות היחסים פוגעות בביצועי העסק המשפחתי, לא מובילה לפתרון: זאת מכיוון שבעסקים משפחתיים רבים ישנה נטייה להותיר את המצב כמו שהוא, בשל החשש להתמודד עם המטען הרגשי הנפיץ. איך יוצאים מהמלכוד הזה?
להצמיח את העסק באמצעות הגרעין המשפחתי
1. הציר שנע בין היחיד (הסתכלות על האדם כפרט, על שלל צרכיו, רצונותיו ושאיפותיו) לבין ה- יחד (הסתכלות על הצוות כיחידה ועל המטרות המשותפות).
2. הציר שנע בין התפקוד היומיומי בארגון לבין צמיחה והתפתחות של עובדיו.
התנועה על 2 צירים אלו רותמת את העובדים למען הצלחת העסק המשפחתי ברמת הארגון, הערך ללקוח, הדרך להתחרות בשוק, הדרך להצליח ועוד.
אסטרטגיית להעריך מחדש, לחשוב מחדש, להתאים מחדש מבוססת על 3 שלבי מפתח:
את האסטרטגיה אני מטמיעה באמצעות עבודה על שני צירים במקביל:
1
שלב ראשון: להעריך מחדש
גם היועץ העסקי הטוב ביותר יתקשה לסייע לעסק המשפחתי לשפר ביצועים, בלי להבין כיצד הדינמיקה העסקית והמשפחתית משפיעות זו על זו. ולכן, כדי להבין אילו חסמים מונעים מהעסק להגדיל את רווחיותו, אבצע בשלב הזה שני אבחונים:
אבחון עסקי – בשלב הזה אמפה את ההתנהלות העסקית ואנתח את הצעדים הנחוצים לצורך שיפור ביצועים, לרבות: הכרת המבנה הארגוני, השירותים והמוצרים, תהליכי השיווק והמכירה, תהליכי העבודה, מבנה ההוצאות וההכנסות, מצב התזרים, הכרת הסביבה העסקית ועוד.
אבחון משפחתי – הכרת הדינמיקה המשפחתית, והשפעתה על ההתנהלות העסקית. בשלב זה אכיר את מבנה המשפחה, אמפה מאפיינים עיקריים במערכות היחסים ואבין מיהם אנשי המפתח המרכזיים המשפיעים על העסק המשפחתי, מבפנים ומבחוץ.
אבחון זה יאפשר לי להבין מהן התפיסות המשפחתיות וכיצד הן משפיעות על העסק ועל הנפשות הפועלות. איך משפיעה למשל האמונה ש"לעסק צריך להכניס את כל בני המשפחה", ללא קשר לכישוריהם? או התפישה שמושכים מהעסק כמה כספים שצריך "כדי לעזור לילד"?
2
שלב שני: לחשוב מחדש
כאשר השיקולים העסקיים והמשפחתיים מתנגשים, העסק מתקשה לתפקד. ולכן בשלב זה, אחרי שמיפינו את נקודות החיכוך, אבנה תכנית עבודה מפורטת המגדירה את הפתרונות הדרושים ואת אנשי המפתח עמם נבצע את העבודה, במישור העסקי והמשפחתי.
3
שלב שלישי: להתאים מחדש
בשלב זה נפעיל ליישום התכנית בשטח, כולל התאמת הגדרות התפקידים לצרכי העסק, שינוי וייעול תהליכי עבודה, שיפור מיומנויות אישיות וניהוליות ושיפור מערכות היחסים בין הנפשות הפועלות בעסק המשפחתי.
מתן מענה משולב לצרכים העסקיים ולמניעים המשפחתיים, יאפשר גם לעסק שלכם לבנות תשתית איתנה להצלחה ארוכת טווח.