האם אתה מרוצה מהמקצוע שלך ? האם אתה עדיין מתלבט מה תרצה לעשות "כשתהיה גדול"?
האם אתם ממש רוצים לעשות שינוי מקצועי , אך לא יודעים למה? אנשים רבים שאני פוגשת אומרים לי שאינם מרוצים מתחום עיסוקם, והיו עושים שינוי אם רק היו יודעים מה הם רוצים לעשות …
אז איך מצאתם את עצמכם עוסקים בעיסוק הנוכחי אני שואלת ? התשובות מגוונות – למדנו מה שההורים דחפו/ ציפו, זה מה שמכירים מהבית/ סביבה, מצאנו במקרה עבודה ראשונה בתחום או במילים אחרות – החיים לקחו אותי שם..
מגיע רגע בחיים – שהחיים לקחו אותי לשם – כבר לא מספיק, שאנחנו רוצים לקחת את החיים לשם … וכשהרגע הזה מגיע זה הזמן לבחור לאן לקחת את החיים.
שינוי תחום עיסוק
אז איך בוחרים לאן?
מתחילים בחשיבה רחבה – אם כסף, יכולות וניסיון אינם מהווים מכשול – במה הייתם בוחרים לעסוק
נסו להיות אמיתיים עם עצמכם ובאמת לחשוב רחב , ללא מגבלות וללא פחדים ועקבות , חשבו על מספר דברים, עד שתגיעו לדבר או שניים שבאמת מרגשים אתכם בבטן (בשלב זה – לא צריך להיות מציאותיים)
לאחר שמצאתם את הדבר הזה המרגש – נסו לבחון אותו , מה יש בו שמרגש אתכם, מה מושך אתכם, נסו לפרט כמה שיותר דברים , גם הקטנים ביותר
לדוגמא :עניין/ יכולת השפעה/ שעות גמישות/ מנהיגות/ כח/ עבודה עם אנשים/ שגרה/ גיוון/ עבודה עצמאית/ חידוד מחשבה/ פעילות פיזית/ ביטוי ורבלי / יצירתיות/ אקשן/ יופי/ אסטתיקה/ ..
נסו להגדיר לפחות 10 דברים ומיינו אותם לפי סדר חשיבות.
ביום אחר, חשבו על לפחות שלושה עיסוקים/ תפקידים נוספים ושונים אשר עונים על 3 הדברים המושכים ביותר בעיסוק המרגש.
לדוגמא – יכולת השפעה, ביטוי ורבלי, עבודה עם אנשים: באים לידי ביטוי בתחום המכירות, הוראה, הנחיית קבוצות, פסיכולוגיה.
(חשוב לבצע שלב זה ביום אחר משלב החשיבה הרחבה)
ועכשיו מתחילים ל"חזור למציאות" לגבי כל אחד מהעיסוקים שעלו בדקו האם:
1.מעניין אתכם?
2. יש לכם את הכישורים הנדרשים?
במידה ונמצא עיסוק או עיסוקים שעונים על שני הקריטריונים אנחנו בכיוון הנכון.
אם לא נמצאו – עשו את השלבים הקודמים בשנית , ניתן ומומלץ להיעזר באיש מקצוע כגון מאמן אישי או יועץ תעסוקתי.
לגבי העיסוקים הפוטנציאלים אלו שעונים על שני קריטריונים יש לערוך בוחן מציאות:
מהם דרישות הסף? האם אני עונה על כל הקריטריונים הנדרשים? מהם ההשלמות עליי לעשות? מהם המחירים בבחירת עיסוק זה ? מהם הרווחים בבחירה בעיסוק זה? האם קיימת אפשרות להתפרנס בתחום זה? מהי מידת התחרות? עד כמה אני באמת רוצה את התחום המדובר ? מהם האתגרים שלי בתחום זה?
והכי חשוב – האם אני באמת רוצה לעסוק בתחום זה ?
לעיתים הבירור יעלה כי התחום הנוכחי הוא הרצוי והנכון עבורנו וכל שנשאר הוא למצוא מקום אחר, נלמד מהבדיקה מה חסר לנו בתחום או במקום הקיים על מנת להצליח יותר בפעם הבאה.
לעיתים בתום הבירור יתחדד לנו תחום או עיסוק אחר הרצויים יותר מבחינתנו .
השינוי יכול להיות מיידי ומהיר ומצריך רק פנייה/ השלמת ידע קטנה ולעיתים נדרשת תקופת הכשרה ארוכה, במקרה כזה מומלץ לבנות תוכנית עבודה מפורטת לטווח ארוך הכוללת את כל השלבים שיש לעבור לשם השינוי המקצועי כאשר המטרה נמצאת כל הזמן מול העיניים…
חשוב לשתף את הסביבה במחשבות על השינוי, אך אל תתנו לספקות של הסביבה להרפות את ידיכם – ככל שתתקדמו עם השינוי ותהיו איתו שלמים יותר כך הסביבה תירתם אליכם.
בהצלחה !